Strona główna > Aronia

ARONIA CZARNA


aronia melanocarpa (michx.) elliott

POCHODZENIE
Aronia pochodzi ze wschodniej części kontynentu północnoamerykańskiego, gdzie można spotkać w stanie dzikim jej trzy gatunki, a mianowicie aronię czarnoowocową, czerwoną i śliwolistną. Do Europy trafiła poprzez Azję. W XIX w. sprowadzono ją do rosyjskich ogrodów botanicznych. Dość szybko doceniono jednak zalety zdrowotne owoców aronii i zaczęto zakładać tam plantacje. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach, między innymi w Polsce, która stała się jej światowym potentatem. Eksportujemy przetwory z aronii nie tylko do krajów Europy ale również do jej ojczyzny, czyli Stanów Zjednoczonych.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - wieloletni krzew osiągający wysokość od 2 do 3 m. Posiada wyprostowane pędy wytwarzające liczne odrosty korzeniowe. Szczepiąc aronię na podkładce z jarzębiny możemy uzyskać formę drzewka.
LIŚCIE - ciemnozielone, naprzemianległe, o długości do 6cm. Jesienią wybarwiają się na pomarańczowo i ogniście czerwono.
KWIATY - małe, białe, gwiazdkowate kwiaty z czerwonymi pręcikami zebrane są w baldachogrona. Pojawiają się na krzewie w drugiej połowie maja.
OWOCE - Jesienią na krzewie pojawiają się granatowo-czarne jagody o średnicy ok. 1cm. Pokryte są lekkim meszkowatym nalotem. Miąższ owoców jest słodkawo-cierpki, aromatyczny.

WYMAGANIA
GLEBA - Aronia jest rośliną o bardzo niskich wymaganiach glebowych. Świetnie przystosowuje się do zróżnicowanych warunków siedliskowych. W naturze można ją spotkać tak na glebach piaszczystych, czy kamienistych, jak i na bagiennych. Chociaż preferuje glebę kwaśną, przepuszczalną to bez trudu da sobie radę również w takiej z pH alkaicznym.
NASŁONECZNIENIE - Brak zacienienia jest chyba jedynym warunkiem stawianym nam przez aronie, by mogła swobodnie się rozwijać.
WILGOTNOŚĆ PODŁOŻA - w zasadzie jest dowolna. Aronia bardzo dobrze poradzi sobie tak na stanowiskach suchych, jak i tych o wysokim poziomie wód gruntowych.
TEMPERATURA - Ze względu na swą wysoką mrozoodporność (-400C) roślina świetnie radzi sobie nawet na dalekiej Syberii. Jej delikatne kwiaty nie boją się wiosennych przymrozków.

PIELĘGNACJA
Aronia jest rośliną niezwykle łatwą w uprawie. Jej ogromną zaletą jest to, że bardzo nadaje się do popularnych ostatnio upraw ekologicznych. Wynika to z jej wysokiej odporności na choroby i szkodniki, która całkowicie eliminuje potrzebę chemicznej ochrony krzewów. Dzięki temu co roku otrzymujemy obfitość zdrowych, wolnych od pestycydów owoców.
Krzewy aronii sadzimy co 1,5m ( na słabszych glebach co 1m.) i by łatwiej było im się przyjąć przycinamy pędy w 1/3 ich długości. Owoce pojawiają nam się w 2 lub 3 roku po posadzeniu. Dojrzewają w drugiej połowie sierpnia.
Starsze egzemplarze należy odmłodzić by nie zmniejszyła się ilość i jakość plonów. W tym celu usuwamy pędy słabe a także 6-letnie i starsze. Pozostawiamy tylko te najsilniejsze, mające 30-50cm. długości. Zabieg ten należy przeprowadzić przed kwitnieniem rośliny. Dodatkową jego zaletą będzie piękniejsze wybarwianie się liści jesienią.

ROŚLINA LECZNICZA
Aronia stanowi prawdziwie cudowny środek na wiele chorób, w tym na choroby cywilizacyjne. Stosuje się ją w profilaktyce oraz leczeniu:
- miażdżyc
- arteriosklerozy
- nowotworów
- Alzheimera
- Parkinsona
- choroby popromiennej
- żylaków
- żylaków odbytu
- kataru żołądka
- złej przemiany materii
- niewłaściwej gospodarki tłuszczowej
- szkodliwego działania promieniowania UV
- przeziębień, angin itp.
- stresu i napięć nerwowych
- słabej koncentracji, refleksu i przy zanikach pamięci
- przy nagromadzeniu metali ciężkich w organizmie (np. ołowiu )
Aronia łagodzi również skutki chemio- i radioterapii, a także objawy chorób trzustki i wątroby. Pomaga w polepszeniu ostrości widzenia u osób często oglądających TV i pracujących przy komputerze. Wspomaga budowę i regenerację tkanki mięśniowej i kostnej w okresie intensywnego wzrostu dzieci i młodzieży.
W obliczu takich możliwości owoców aronii niewątpliwie można uznać ją za bardzo cenną roślinę leczniczą. Te niemal magiczne właściwości wynikają z jej składu chemicznego. Przede wszystkim zawiera ona bioflawonoidy: katechiny, polimery i w ogromnej ilości "wymiatacze" wolnych rodników - antocyjany. Po za tym ma również bardzo dużo garbników, fenolokwasów, pektyn, rutyny i witamin: C, A, E, B2, B9, PP oraz najwięcej w naszym klimacie wit. P. Znajdziemy w niej również cukry, sole mineralne ( potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i pierwiastki śladowe ( jod, mangan, rad, molibden, miedź, bor) oraz drożdże i naturalne antybiotyki.

PRZETWORY Z ARONII
Owoce aronii na surowo nie są zbyt smaczne, ale można zrobić z nich bardzo zdrowe i apetyczne przetwory. Dobrze jest wcześniej przemrozić je ok. 48 godzin w zamrażalce, by straciły są cierpkość. Tak jak z innych owoców, również z aronii możemy robić soki, dżemy, powidła, galaretki, marmolady. Możemy je również kandyzować i suszyć. By poprawić smak przetworów dodajemy do nich sok z cytryny lub czarnej porzeczki, jak również kwaśne jabłka.
Oto kilka przepisów na przetwory z owoców aronii:
ARONIA W SOKU WŁASNYM
Czyste owoce wsypać do słojów i zalać przygotowanym wcześniej gorącym sokiem z aronii. Pasteryzować.
WZMACNIAJĄCY SYROP ARONIOWY DLA DZIECI
Owoce umyć, zmielić z dodatkiem soku jabłkowego lub z czarnej porzeczki. Dodać 1-2 szklanki wody i gotować kilka minut. Odcedzić i posłodzić miodem. Syrop można podawać dzieciom od 6 miesiąca życia po 1-2 łyżeczkach na dzień. Należy rozpuścić go w soczku lub herbatce.
SUSZONE OWOCE ARONII
Owoce suszymy w ciemnym, przewiewnym miejscu, w niezbyt wysokiej temperaturze. Otrzymany susz możemy wykorzystać bardzo długo po zbiorze. Zimą i jesienią robimy z niego wzmacniające nasz system odpornościowy herbatki. Łączymy go z liśćmi jeżyny, czarnej porzeczki, maliny, suszonymi jabłkami czy owocem czarnego bzu. Możemy też połączyć susz aroniowy z gotowymi herbatkami owocowo-ziołowymi.
NALEWKA Z ARONII
2 kg aronii, 2 kg cukru, 3 l wody, 1 l spirytusu, ok. 400 zebranych latem liści wiśni (przechowujemy w zamrażalce), sok z cytryny do smaku.
Owoce i liście zalać zimną wodą, dosypać cukru i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny. Przecedzić i dodać sok z cytryny oraz spirytus. Rozlać w butelki.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
dorasta do2,5m
okres kwitnieniaV
okres owocowania2 połowa VIII
nasłonecznieniestanowisko słoneczne lub półcieniste
mrozoodpornośćwysoka
przycinanienie
odczyn glebydowolna, najlepiej kwaśna
wilgotność glebydowolna
rodzaj glebydowolna, najlepiej przepuszczalna
gęstość nasadzeńco 1,5m


GALERIA ZDJĘĆ

owoce Aronii


Wygląd oferowanych sadzonek

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Malina Jesienna
Porzeczka biała
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska