Strona główna > Agrest Hinnonmaki Rot

AGREST "HINNONMAKI ROT"


Ribes-uva-crispa "Hinnonmaki Rot"

POCHODZENIE
Porzeczka agrest, popularnie nazywana agrestem, występuje dziko w Europie, Azji oraz w Afryce. Pochodzi z rodziny agrestowatych. Hinnonmaki Rot jest odmianą fińską.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - zwarty, kulisty, wolno rosnący krzew osiągający 1-1,5m wysokości. Jego pędy pokryte są cierniami.
LIŚCIE - zazwyczaj 3 klapowe, o lekko karbowanych brzegach.
KWIATY - drobne, zebrane w niewielkie grona. Kwitną w IV-V.
OWOCE - ciemnoczerwone, słodko-kwaśne. Po dojrzeniu nie pękają i nie opadają na ziemię. Zbiera się je w pierwszej połowie VII. Można jeść je na surowo, suszyć, mrozić lub robić z nich smaczne przetwory. Zawierają witaminę C, B1, PP, A, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń oraz magnez. Z uwagi na dużą zawartość pektyn warto ich używać do domowej produkcji dżemów, powideł, galaretek, kompotów, soków, win i octów. Są nisko kaloryczne. 100g owoców to jedynie ok. 54kcal.

WYMAGANIA
GLEBA - najlepiej by była żyzna, piaszczysto-gliniasta lub gliniasta, o lekko kwaśnym odczynie (pH=6-6,5) i średniej wilgotności. Na glebach słabszych należy stosować nawożenie organiczne i nawadnianie.
NASŁONECZNIENIE - odpowiednie są stanowiska osłonięte od wiatru, słoneczne lub lekko ocienione.
MROZOODPORNOŚĆ - roślina w pełni mrozoodporna.

PIELĘGNACJA
Krzewy agrestu sadzimy co 1,5-2m, a potem je przycinamy. Jeśli sadzimy je wiosną robimy to tuż po posadzeniu, a jeśli jesienią, to tniemy je wczesną wiosną. Cięcie ma być bardzo krótkie, tzn. nad 1-2 pąkiem licząc od powierzchni ziemi.
Przed posadzeniem roślin należy zniwelować ewentualne zastoiska wodne.
Odmiana Hinnonmaki Rot jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestowego.
W okresie suszy dobrze jest agrest podlewać co kilka dni.
Aby nakłonić roślinę do wypuszczenia nowych, owocujących pędów, konieczne jest regularne usuwanie starych. Zabiegu tego dokonuje się w III.
Warto co jakiś czas zasilić roślinę kompostem. Zwiększy to jakość i obfitość plonów.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
Hinnonmaki Rok jest to wczesna, plenna, deserowa odmiana.
SOK Z AGRESTU - 3,5kg dojrzałego agrestu oczyścić z szypułek i opłukać. 1l wody zagotować z 300g cukru i startą laską wanilii. Dodać agrest i gotować na małym ogniu 10min. sok bardzo dokładnie przecedzić (przez drobne sitko lub lnianą ściereczkę), przelać do słoików i gotować w temperaturze 850C. Taki domowy sok z agrestu to prawdziwy przysmak. Można go mieszać na przykład ze schłodzonym szampanem.
AGREST MARYNOWANY - 2kg dojrzałego agrestu oczyścić z szypułek, opłukać i wrzucić na 1min. do wrzącej wody. Następnie przecedzić i zahartować zimną wodą. 2 szklanki wody zagotować z 40dkg cukru i 5-6 ziarenkami kardamonu. Gotować pod przykryciem 10min. wlać ocet i ponownie zagotować. Gorącą zalewę wlewać do małych słoiczków wypełnionych agrestem. Taki agrest świetnie pasuje do zimnych przekąsek i pieczonych mięs.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
dorasta do1-1,5m
okres kwitnieniaIV-V
okres owocowaniaVII
nasłonecznieniestanowiska słoneczne lub półcieniste
mrozoodpornośćwysoka
przycinanietak
odczyn glebylekko kwaśna lub obojętna
wilgotność glebyumiarkowanie wilgotna
rodzaj glebypiaszczysto-gliniasta, gliniasta lub trochę słabsza
gęstość nasadzeńco 1,5-2m


GALERIA ZDJĘĆ

Owoce Agrestu Hinnonmaki Rot


Owoce Agrestu Hinnonmaki Rot


Wygląd oferowanych sadzonek

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Malina Jesienna
Porzeczka biała
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska