Strona główna > Malina Jesienna

MALINA WŁAŚCIWA


Rubus idaeus L.

POCHODZENIE
Wieloletnia roślina z rodziny różowatych występująca w stanie dzikim na znacznym obszarze Azji i Europy. Rośnie w lasach, zaroślach, na zboczach itp.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - dorastający do 1,5m wysokości krzew o wydłużonych pędach, rózgowato i łukowato zwieszonych oraz pokrytych kolcami. Posiada podziemne rozłogi.
LIŚCIE - 3, 5 lub 7 listkowe, od góry nagie, od spodu biało owłosione. Brzeg liścia piłkowany.
KWIATY - zebrane w luźne grona lub wiechy, białe zwisłe kwiaty pojawiają się od VII do późnej jesieni.
OWOCE - czerwone, owłosione pestkowce zebrane w owoc zbiorczy. Dojrzewając oddzielają się od dna kwiatowego w kształcie stożka. Nasiona siatkowate, pomarszczone. Owocuje od VIII do pierwszych mrozów.

WYMAGANIA
GLEBA - przeciętna lub żyzna, przepuszczalna, wilgotna, ale bez zastoin wody, pH ok. 6,0.
NASŁONECZNIENIE - malina najobficiej kwitnie i owocuje na stanowiskach słonecznych.
MROZOODPORNOŚĆ - roślina mrozoodporna.

PIELĘGNACJA
- Sadząc malinę należy przykryć jej pąki u podstawy 5cm warstwą ziemi.
- Roślina lubi wilgotną glebę, ale nie znosi jej zastoin, dlatego stanowisko pod uprawę należy najpierw odpowiednio zniwelować.
- Ponieważ jest to roślina samopylna nie jest konieczne sadzenie w pobliżu innej odmiany pylącej.
- System korzeniowy maliny jest bardzo płytki, dobrze jest więc wyściółkować stanowisko kompostem z kory lub z liści.
- Wskazane jest delikatne nawożenie wapniem niezawierającym chlorków.
- W okresie od IV do VI szkodniki składają jaja na pędach malin. Żerujące larwy pryszczaka malinowca powodują powstawanie na pędach wyrośli. Wywołuje to zmniejszenie plonów, słabszy wzrost i łamanie się gałązek, dlatego uszkodzone pędy należy wyciąć i spalić. Z kolej żerujące gromadnie larwy namalinka łodygowego gryzą pędy. W miejscach tych pojawiają się brunatne przebarwienia oznaczające zamieranie rośliny i rozwój grzyba. Rozwiązaniem są zabiegi chemiczne w okresie lotu muchówek.
- Malina ta nie wymaga żadnych podpór, ponieważ owocuje na jednorocznych pędach, które przycinamy każdej wiosny 15cm nad ziemią.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
- Roślina miododajna.
- Malinę uprawia się w Polsce jako krzew owocowy już od średniowiecza. Hodowali ją przy klasztorach mnisi.
- Opowieści o owocach maliny pojawiają się już w mitologii rzymskiej. Podobno kiedyś wszystkie maliny były białe. Pewnego razu opiekunka małego Jowisza, nimfa Ida, chcąc by malec przestał płakać, karmiła go malinami. Gdy pochyliła się, by je zerwać, ostry kolec skaleczył ją w pierś i kropla krwi spadła na owoc. Od tej pory wszystkie maliny są czerwone.
- Roślina jest żywicielem gąsienic motyli, np.: barczatki wilczomleczówki czy niedźwiedziówki włodarki.
- Maliny są bardzo bogatym źródłem witaminy C, ale także smacznymi i pożywnymi owocami. Wit.C potrzebna jest do utrzymania zdrowej skóry, kości i zębów, pomaga we wchłanianiu żelaza, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Ponieważ wit.C jest przeciwutleniaczem, zmniejsza niebezpieczeństwo rozwoju niektórych rodzajów raka. Maliny zawierają także wit.E, B1, B2, B6, beta-karoten, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, jod, kwas foliowy oraz błonnik.
- Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że sok z malin oczyszcza z toksyn system trawienny, łagodzi choroby wieku dziecięcego oraz zapalenie pęcherza moczowego, a także może być stosowany jako skuteczny środek napotny. Maliny pomagają również w leczeniu biegunki, niestrawności i reumatyzmu. Ocet z malin stosowany jest do płukania gardła, bywa także jednym ze składników do mikstur przeciwkaszlowych.
- OCET MALINOWY - należy zalać 500g malin 1l octu winnego i odstawić na 2 tygodnie.
- DŻEM MALINOWY - 1kg dojrzałych, opłukanych malin wsypać do rondla, dodać 3 szklanki cukru i odstawić na 20-30min. Następnie zagotować na niewielkim ogniu, wlać szklankę świeżego, surowego soku z czerwonej porzeczki i gotować 20min. od chwili zawrzenia. Przekładać do słoików i pasteryzować 15min. w temperaturze 850C.
- WINO MALINOWE - owoce rozgnieść, zalać matką drożdżową i dobrze wymieszać. Fermentować miazgę przez 2-3 dni w temperaturze ok.150C, po czym ją wytłoczyć i z moszczu przyrządzić nastaw. Aby zabezpieczyć się przed zakażeniem "octówką" lub drożdżami kożuchującymi wskazany jest dodatek od miazgi 1,5-2g pirosiarczynu potasowego na 10kg owoców. Przebieg fermentacji będzie co prawda powolniejszy, ale może być prowadzony w nieco wyższej temperaturze, z lepszym wynikiem. (Na 10l moszczu malinowego używa się 7l syropu zrobionego z 2kg cukru.)
- Herbatę z liści malin stosuje się od wieków jako środek ogólnie wzmacniający żeński układ rozrodczy. Uważa się ją za środek łagodzący bóle mięśnia macicy, wspomagający skurcze podczas porodu. Picie herbaty z liści malin regularnie przez ostatnie 3 miesiące ciąży może zmniejszyć ewentualność wystąpienia silnych krwotoków przy porodzie, skrócić bóle porodowe, a nawet ułatwić poród. Nie należy jednak pić dużej ilości tej herbaty we wczesnych stadiach ciąży, gdyż u niektórych kobiet może wywołać poronienie. Herbatka z liści malin łagodzi bóle menstruacyjne, jeśli pije się ją na kilka dni przed wystąpieniem miesiączki. Można ją także stosować do leczenia lekkich zaburzeń w trawieniu, w tym niestrawności, biegunki i zaparć, jest również świetna dla niemowląt i dzieci. Ponieważ herbata z liści malin ma łagodne działanie ściągające, nadaje się do płukania jamy ustnej.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
dorasta do1,5m
okres kwitnieniaVII - późna jesień
okres owocowaniaod VIII do pierwszych przymrozków
nasłonecznieniestanowiska słoneczne lub półcieniste
mrozoodpornośćdobra
przycinanietak
odczyn glebynajlepiej pH=6,0
wilgotność glebywilgotna
rodzaj glebyod przeciętnej do żyznej
gęstość nasadzeń3szt/m


GALERIA ZDJĘĆ

Malina Jesienna


Owoce Maliny jesiennej

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Malina Jesienna
Porzeczka biała
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska