Strona główna > Porzeczka Czarna

PORZECZKA CZARNA


Ribes nigrum

POCHODZENIE
Ojczyzną porzeczek czarnych, krzewów z rodziny agrestowatych, jest środkowa i północna Europa oraz zachodnia Azja. Dziko rosnące krzaki tego krzewu porastały niegdyś nadrzeczne olszyny i wilgotne lasy. Obecnie porzeczka jest uprawiana w wielu miejscach świata.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - krzew osiągający do 2m wysokości. Korzenie, liście i kwiaty wydzielają, z pokrywających roślinę licznych gruczołów, charakterystyczny zapach.
LIŚCIE - dość duże, ciemnozielone, 3-5 klapowe, dłoniaste, nierówno piłkowane, od spodu kropkowane.
KWIATY - niepozorne, zebrane w długie grona. Pojawiają się w IV-V.
OWOCE - małe, czarne jagody zebrane w grona. Dojrzewają w VII. Zawierają duże ilości witamin, szczególnie wit. C, która jest niezbędna przy wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu odporności organizmu. Czarne porzeczki mają 4x więcej tej witaminy niż pomarańcza. 30g tych owoców dostarcza 100% zalecanego w Polsce jej dziennego spożycia. Jagody tej rośliny zawierają również witaminę A, B1, B2, PP, fosfor, potas, wapń, magnez, jod, a także flawonoidy, olejki eteryczne, diterpeny i in.

WYMAGANIA
GLEBA - czarne porzeczki mają małe wymagania glebowe, ale najlepiej będą owocować w ziemiach gliniastych lub piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych (pH 6,2-6,7 ), wilgotnych, próchniczych. Dobrze jest nawozić glebę nawozami organicznymi.
NASŁONECZNIENIE - stanowisko powinno być usytuowane w pełnym słońcu, choć hodowla udaje się również w półcieniu.
MROZOODPORNOŚĆ - roślina świetnie sprawdzi się w każdym regionie Polski. Zagrożeniem dla kwiatów mogą być tylko późne przymrozki.

PIELĘGNACJA
- Aby pozwolić krzewom porzeczki na swobodny wzrost, sadzimy je w odstępach 1,5-2m od siebie. Po posadzeniu przycinamy sadzonkę na 3-4 oczka. Takie cięcie sprawi, że już w pierwszym roku po posadzeniu będzie miała 6-9 młodych pędów. W kolejnych latach "prześwietlamy" krzewy, nie dopuszczając do ich nadmiernego zagęszczenia.
- Porzeczka czarna najsilniej owocuje na pędach jedno- i dwuletnich. Dlatego wiosną drugiego roku trzeba usunąć wszystkie gałązki krzyżujące się, uszkodzone, słabe lub pokładające się na ziemi. Jesienią 3-4 roku, albo wiosną 5-go należy wyciąć wszystkie starsze pędy. Pozostawiamy tylko po 4-5 gałązek 1-, 2- i 3-letnich.
- Porzeczka czarna jest silnie rosnącym, bardzo plennym krzewem. Mimo, iż odznacza się dobrym samozapyleniem, nie zaszkodzi posadzić w jej pobliżu innej odmiany porzeczki. Może to dodatkowo podnieść ilość zebranych z krzewu owoców.
- Lubi by ziemia dookoła niej była bardzo dobrze odchwaszczona.
- Nie lubi zastojów wody, dlatego należy przed jej posadzeniem odpowiednio zniwelować ziemię. Wymaga jednak umiarkowanego podlewania (1x na 4 dni ).
- Porzeczka czarna posiada płytki system korzeniowy, dlatego dobrze jest regularnie ją ściółkować.
- Wiosną zasilamy ją nawozem nie zawierającym chlorków.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
- Inne nazwy tego krzewu to: smrodynia, smrodzina, smrodyńki.
- Dziko rosnące okazy czarnej porzeczki są objęte w Polsce częściową ochroną gatunkową. Zagraża im osuszanie podmokłych terenów i zbiór do celów leczniczych.
- Porzeczkę czarną można także uprawiać w dużych donicach lub skrzyniach.
- Bardzo smaczne owoce porzeczki jada się na surowo oraz sporządza z nich liczne przetwory: soki, wina, nalewki, galaretki, dżemy itp., które korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i poprawiają odporność organizmu.
- DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI - 1kg owoców zmiażdżyć, zasypać 0,5kg cukru i odstawić na kilka godzin. Następnie gotować na małym ogniu, aż do pozytywnej próby krzepnięcia na talerzyku (gotowanie można 2-3x przerwać na kilkanaście minut ). Przekładać gorący dżem do słoików. Jeśli chcemy uzyskać dżem nisko-słodzony to dodajemy tylko 20dkg cukru, owoce podgrzewamy tylko ok. 20min., a po przełożeniu do słoików pasteryzujemy 15min. w temperaturze 900C.
- Zebrane owoce czarnej porzeczki nadają się również do zamrażania.
- Wykorzystuje się również liście tej rośliny. Dodaje się je do przetworów warzywnych, maceruje się w białym winie dla nadania mu smaku. W upalną pogodę picie chłodnego naparu z liści czarnej porzeczki bardzo skutecznie gasi pragnienie. Taka herbatka przyspiesza wydalanie toksyn i reguluje pracę nerek.
- Skórka czarnych porzeczek zawiera składniki antybakteryjne - antocyjaniny, które są szczególnie skuteczne w zwalczaniu pochodzących z różnych źródeł bakterii E.coli, głównej przyczyny dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W krajach skandynawskich proszek z suszonych skórek stosuje się jako lekarstwo przeciw biegunce. Antocyjany działają również przeciwzapalnie, dlatego napoje z czarnych porzeczek łagodzą bóle gardła. W połączeniu z występującymi w owocach witaminami podnoszą odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje. Duża ilość pektyn jest bardzo dobrym środkiem pomocniczym w leczeniu przypadków miażdżycy.
- Olej z nasion czarnej porzeczki to alternatywa dla oleju z wiesiołka dwuletniego.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
dorasta do2m
okres kwitnieniaIV-V
okres owocowaniaVII
nasłonecznieniestanowiska słoneczne i półcieniste
mrozoodpornośćdobra
przycinanietak
odczyn glebylekko kwaśny
wilgotność glebywilgotna
rodzaj glebyprzeciętna, najlepiej gliniasta, gliniasto-piaszczysta
gęstość nasadzeńco 1,5-2m


GALERIA ZDJĘĆ

Owoce porzeczki Titania


Oferowane sadzonki

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Malina Jesienna
Porzeczka biała
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska