Strona główna > Winogron Fredonia

WINOROŚL WINNA


Vitis vinifera

POCHODZENIE
Pnącze z rodziny winoroślowatych wywodzące się z Kaukazu.

MORFOLOGIA
POKRÓJ - długie pnącze o zdrewniałym pniu. Utrzymuje się na podporach za pomocą wąsów pędowych.
LIŚCIE - trzyklapowe, dłoniaste, ząbkowane.
KWIATY - drobne, zebrane w grona, pachnące. W Polsce pojawiają się na roślinie od VI do VII. Są równoczesne, samopylne lub owadopylne.
OWOCE - jagody w kształcie kulistym lub podłużnym. Ich miąższ jest słodki lub słodko-kwaśny, bardzo soczysty. U uprawianym odmian skórka owocu może mieć kolor jasno-zielony, różowy, czerwony, fioletowy do prawie czarnego. Pojawia się też na niej woskowy nalot. Owoce winogrona podaje się w czasie rekonwalescencji. Odmiany deserowe są apetycznym, słodkim, lekkim produktem. 100 g dostarcza około 60 kcal i jest dobrym źródłem potasu. Ciemne winogrona zawierają bardzo dużo bioflawonoidów, które neutralizują wolne rodniki w organizmie chroniąc go przed rakiem i chorobami serca.

WYMAGANIA
GLEBA - w zasadzie może być dowolna, jednak nie zmienia to faktu, że jej jakość ma wpływ na roślinę i jej owocowanie. Na glebach bardziej żyznych i wilgotnych, winorośl rośnie bujniej, plony są obfitsze, a i same owoce osiągają większe rozmiary. Jednak wywołuje to późniejsze wchodzenie w stan zimowego spoczynku, co może być niebezpieczne w polskim klimacie. Na ziemiach suchych i słabych roślina rozwija się gorzej, ma mniej liczne, małe owoce, są one za to słodsze, a krzewy szybciej "zasypiają" na zimę, co zmniejsza ryzyko przemarznięcia.
NASŁONECZNIENIE - stanowisko słoneczne, przewiewne, ciepłe. Najlepsza będzie południowa wystawa. Dobrze jest sadzić winorośl przy ścianie budynku lub murze znajdującym się od strony północnej i wschodniej, skąd wieją zimne wiatry.
MROZOODPORNOŚĆ - zależy od odmiany. Najbardziej odporna jest winorośl altanowa (nawet do -320C), najmniej deserowa. Ta ostatnia, o ile jest dostosowana do polskiego klimatu, wytrzymuje do -20-250C. W pierwszych latach po posadzeniu dobrze jest jednak okrywać ją na zimę.

PIELĘGNACJA
Sadzonki kopane z ziemi sadzi się jesienią od X do mrozów, a wiosną po rozmarznięciu gleby do V.
Sadząc sadzonkę wykopujemy dół o głębokości i szerokości około 40 cm. Wypełniamy go ziemią ogrodową pół na pół zmieszaną z kompostem lub innym, żyznym podłożem.
Winorośl wydaje pełny plon przeważnie około 4 lat po posadzeniu.
Przez kilka pierwszych lat stosujemy cięcie zimowe (I-II), którego celem jest pozostawienie jedynie pędów owocujących i pogrubienie głównego pnia. W kolejnych latach przycinamy winorośl na przedwiośniu. Usuwamy w tedy pędy stare i słabe, a zostawiamy tylko kilka najsilniejszych. Latem skracamy pędy owocujące za 6 liściem licząc od grona, oraz pędy wyrastające z kątów liściowych pędów jednorocznych. Jesienią przycina się łozę na 2-3 oczka i zabezpiecza ją przed mrozem obsypując kopczykiem ziemi.
Zbiory winogron zaczynają się w zależności od odmiany. Jeśli zależy nam na dużej kwasowości owoców, to zbieramy je od razu jak dojrzeją. Gdy dłużej pozostają na krzakach, zwiększa się w nich ilość cukrów.
Winorośl nawozimy co roku jesienią. W tym celu rozkładamy około 3 cm warstwę dobrze rozłożonego kompostu. Dodatkowo możemy zdecydować się na wieloskładnikowe nawozy mineralne, specjalnie przeznaczone dla winogron. Ściśle przestrzegając zalecanych na opakowaniu dawek, stosujemy je trzy razy w roku (od wczesnej wiosny do VI). Przenawożona winorośl częściej choruje i przemarza.
Podlewamy winogrona w okresach przedłużającej się suszy, w szczególności jeśli jest to okres wytwarzania się owoców oraz gdy są one posadzone wzdłuż ścian budynków.
Bywa, że winorośl choruje. W przydomowych ogrodach zaleca się w miarę możliwości zamiast oprysków stosowanie profilaktyki. W tym celu niszczy się chore pędy i usuwa opadnięte jesienią liście. Pod koniec maja wykonujemy oprysk przeciwko groźnym chorobom - mączniakom, a w okresie nabrzmiewania pąków - przeciwko szkodnikom. Idealne są preparaty mało toksyczne i o takie należy pytać w sklepach specjalistycznych.

CIEKAWOSTKI/UWAGI
Inne nazwy winorośli winnej to winorośl właściwa lub latorośl winna.
Roślinę tę uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. Początkowo była to Azja Mniejsza, skąd dotarła do basenu Morza Śródziemnego, gdzie szybko stała się rośliną świętą, podobnie jak wytwarzane z niej wino napojem bogów.
Owoce winogron można jeść na surowo lub przyrządzać z nich wina, soki, sorbety, marynaty, rodzynki i inne.
W niektórych rejonach świata liście winogron są używane do wyrobu gołąbków.

CHARAKTERYSTYKA ROŚLINY
okres owocowaniadruga połowa IX
nasłonecznieniestanowiska słoneczne lub półcieniste
mrozoodpornośćbardzo dobra
przycinanietak
wilgotność glebyumiarkowana
rodzaj glebyprzeciętna ogrodowa do żyznej, przepuszczalna


GALERIA ZDJĘĆ

owoce Winogronu Fredonia


owoce Winogronu Fredonia


owoce Winogronu Fredonia

Inne moje drzewka owocowe:
Agrest Hinnonmaki Rot
Aronia
Bluszcz Zimozielony
Bukszpan formowany 80-90cm
Bukszpan formowany dwie kule
Bukszpan komplet 20szt
Guzikowiec Zachodni
Hortensja Annabelle
Hortensja Grandiflora
Irys Variegata
Kostrzewa Sina
Lawenda
Malina Jesienna
Porzeczka biała
Porzeczka Czarna
Porzeczka Czerwona
Róża Biała Wielkokwiatowa
Róża bordowa aksamitna
Róża Czerwona Wielkokwiatowa
Róża czerwona-pnąca
Róża Multiflora
Róża pnąca różowa
Róża purpurowa
Róża Różowa Wielkokwiatowa
Róża wielkokwiatowa bordowa
Róża Żółta Wielkokwiatowa
Tamaryszek francuski
Trzmielina 'Emerald 'n' Gold'
Trzmielina Emerald Gaiety
Trzmielina żółto-ziel. pienna
Winogron Fredonia
Winogron Iza Zaliwska